Sy ett örngott

Att sy ett eget örngott är ett enkelt sätt att göra din säng eller din soffa mer personlig. Du kan själv välja färg, material och mönster på örngottet, och när dina gäster kommenterar dina fina kuddar kan du säga att du har gjort dem själv!

När du har valt vilket tyg du vill använda kan du börja med att klippa till de delar du behöver till örngottet. Ett standardörngott är 50 cm x 60 cm, men beroende på vilken form din kudde har kan du naturligtvis behöva ändra det. Prydnadskuddar kommer ju till exempel i en mängd olika format, och om det är en Tempurkudde du ska sy ett örngott till måste du också vara extra noga med måtten, eftersom de har en ovanlig form. Du kan hitta information om deras mått på Sleepo.se. Förutom själva kuddens mått måste du lägga till den bit som sedan ska vikas in för att bilda öppningen av örngottet. Den längden får du oftast genom att ta kuddens längd och lägga på ytterligare 10 centimeter, men det beror återigen på själva kuddens storlek.640px-Örngott

Det första du ska göra sedan är att fålla örngottets kortändar. Det gör du enklast genom att vika och pressa kanterna med strykjärn, och sedan vika in kanten igen och stryka. Då håller sig fållen på plats lättare medan du syr den. Nåla fållarna och sy med raksöm.

Vik sedan fodralet så att det ligger rätsida mot rätsida. Lyft upp fodralets överdel så att du kan vika in högerkanten mot vecket som bildades när du vek fodralet på mitten. Sedan kan du lägga ned överdelen så att vänsterkanten ligger en bit över mitten. När du har justerat vänsterkanten så att du är nöjd med örngottets mått är det bara att nåla långsidorna och sy dem med raksöm. Nu är du nästan klar, men innan du vänder ut och in på örngottet är det bra att klippa av hörnen på diagonalen, så att det inte blir för mycket extra tyg som klumpar sig. Sedan kan du vända på fodralet. Använd en virknål eller petpinne för att peta ut hörnen. Du kan också behöva stryka fodralet innan du stoppar in din kudde och börjar använda det. Sov gott!

 

Taggar: , ,

 

Fler artiklar om Slöjd