Sticka ett par sockar

Om man har kalla golv är det nästan ett måste att ha ett par mysiga raggsockor på sig. Ingenting är väl härligare en ruggig vinterdag än att kura ihop sig i soffan med något varmt och gott att dricka och ett par mysiga sockar som värmer fötterna. Många drar sig för att sticka strumpor själv på grund att det låter så krångligt att sticka momentet med hälen. Det finns flera olika mönster på sockar som är utan häl, om du inte vågar dig på det traditionella mönstret med häl. Dessa sockar kallas fiskarsockar, isländska sockar eller snurrsockar.

Stickning är avslappnande

När du väl har kommit igång med att sticka sockar är risken att det blir väldigt många par. Många som börjar med stickning upplever att det är väldigt skön avslappning. Det har till och med forskats i ämnet och slutsatsen är att stickning är bra för hälsan, vilket de som handarbetar har upptäckt för länge sen. De metodiska rörelserna gör att stressen rinner av en och det känns som att hjärnan rensas från negativa tankar. Vad forskningen visar är att både blodtryck och puls sänks. Även på omgivningen har stickning en positiv verkan, då blir de lugna och glada av att se någon som stickar.

Be om hjälp

Börja med att be om lite hjälp i garnaffären där du köper garn och stickor. Det viktigaste är att ha rätt nummer på stickorna så att de passar till garnet. Du hittar mönster på sockar utan häl på flera ställen på nätet. Skriv ut det och ta med till garnaffären så kan de hjälpa dig att beräkna hur många maskor du ska börja med. Beskrivningen kanske är gjord för annan tjocklek på garnet och då måste du räkna om lite. Strumpor stickas med fyra stickor vilket kan göra att du som nybörjare tycker det verkar svårt. Det är inte alls krångligt när man väl har vant sig. Lycka till!

 
 

Fler artiklar om Slöjd