Korsstygnsbroderi

Korsstygn har länge ansetts vara något som bara gamla tanter håller på med, men på den senaste tiden har många upptäckt att det också går att göra modernt korsstygnsbroderi. Många bloggare och andra entusiaster håller på med korsstygn och nätet är fullt av olika mönster man kan använda. Om du till exempel går till Pinterest kommer du att hitta tusentals idéer på vad du kan sy med korsstygn. Det är något speciellt med detta sätt att brodera, det faktum bevisas ju med att det har överlevt som något allmänt känt ända sedan medeltiden.

Är korsstygn gammalmodigt?

Embroidered heart and ribbonDet är svårt att komma ifrån den traditionella användningen av korsstygn då man funderar på idéer för vad man själv kan sy med korsstygn. en utställning fokuserad på grafiskt broderi kan hjälpa till med att hitta nya idéer och inspiration. Många hantverkare har också börjat sy så kallad ”pixelkonst” med bilder och figurer från till exempel olika spel. Andra moderna idéer som anspelar på den traditionella traditionen med korsstygn är tavlor med citat som ”hem ljuva hem” med mer nutida citat och illustrationer. Gammalmodigt är korsstygn med andra ord inte, det är precis så modernt som man gör det till.

Hur gör man?

Av namnet ”korsstygn” förstår man att man korsar stygnen då man syr. Något som många glömmer att lära ut är att man också ska se till att de stygn som är i samma riktning ska vara antingen underst eller överst. Detta är för att ljuset faller på stygnen på ett finare sätt då stygnen är enhetliga. Man broderar oftast ett mönster på ett tyg och tygets färg behålls som bakgrund, men man kan också välja att brodera en komplett bild. Som tyg är det bäst att välja ett som gör det lätt att räkna trådar eftersom det är så man ser till att stygnen är lika stora.

 
 

Fler artiklar om Slöjd