Saker man kan sy själv

Få saker är så tillfredsställande som att använda snygga och praktiska saker som man tillverkat helt själv. Känslan av att färdigställa något som man själv eller någon annan kommer att ha stor användning av inger verkligen en känsla av att man kan klara vad som helst. Har du bara en bra symaskin, nål och tråd, en vass sax och lite tålamod så kan du överraska både dig själv och andra med vad som är möjligt att göra. Allt du ser i affärerna som är gjort av tyg är saker du kan lära dig att göra helt själv. Personligare blir det inte!

Saker till hemmet

Textil ger ditt hem en ombonad känsla och är ett härligt sätt att förnya och variera din inredning. Du kanske inte syr en ny klädsel till soffan hur som helst, men det finns mycket annat du kan sy till ditt hem. Dukar, handdukar, kuddar och gardiner är bra nybörjarprojekt. Du kan också prova på att sy plädar, sängkläder, sittpuffar, förvaringskorgar, tehuvor och mycket, mycket annat. När du syr bruksföremål är det en god idé att välja slitstarka tyger, så håller föremålen längre.

Kläder och accessoarer

Kläder kanske är det första man tänker på att sy, och du kan verkligen sy kläder för alla tillfällen. Att sy egna kläder blir inte nödvändigtvis billigare än att köpa i affären, men å andra sidan kan du kombinera modeller och material precis som du vill, och du kan sy efter precis dina egna mått så att kläderna får optimal passform. Bra nybörjarprojekt är kläder med lite rörelsevidd, såsom T-shirts, där passformen inte behöver vara helt perfekt. Du kan också börja med att sy till exempel underkläder eller en pyjamas om du är osäker på resultatet. På så vis skapar du ändå något som du får användning för, även om du inte vill bära dina egensydda kläder i skolan eller på jobbet.

När du sytt ett tag kanske du vill ägna dig åt lite ”resttygsprojekt”. Små restbitar av tyger du använt för andra projekt kan till exempel räcka till underkläder eller till accessoarer som mössor, hårband, munskydd, slipsar och flugor.

Barnkläder och leksaker

Det finns inget som är så roligt att sy som barnkläder. Barnkläder går relativt snabbt att sy, det går inte åt så mycket material, och det finns gott om fina tyger med härliga mönster att välja bland. Att sy personliga barnkläder på beställning är också en god möjlighet att tjäna pengar på din hobby och på så vis skaffa en extrainkomst. Passa även på att sy fina gåvor till barn i släkten och kompiskretsen. Handgjorda gosedjur och dockor är också en uppskattad gåva som har ett mycket högre sentimentalt värde än massproducerade leksaker av polyester.

Hobbymaterial

Något man kanske inte alltid tänker på är att man kan sy allt möjligt som relaterar till ens fritidsintressen. Du kan sy en midjeväska för löpning, ett fodral till yogamattan, en nåldyna, meditationskuddar, penn- och penselskrin, laptopfodral, och mycket annat. Bara fantasin sätter gränser!

Personligt tryck

Ett annat sätt att skapa personliga kläder och accessoarer är att beställa profilkläder med eget tryck. Du kan designa en egen logga eller använda till exempel en förenings- eller företagslogotyp. Du kan också beställa vävda eller broderade märken med egen design att fästa på saker som du sytt själv.