Sy en sänghimmel

En sänghimmel över spjälsängen eller barnsängen är det perfekta tillskottet av textil i ett barnrum som får det att se extra mysigt ut och får barnet att känna sig tryggt och sova gott. Det finns många sätt att konstruera en sänghimmel, som kan vara mer eller mindre komplicerade. Hur man väljer att göra just sin egen sänghimmel beror på hur man har tänkt sig att den ska se ut, hur mycket tid man kan lägga ner på den och mycket materialet får kosta.Canopy_Bed

Ett enkelt sätt, som egentligen inte kräver någon sömnad alls om man inte vill, är att montera upp en konsol över sängen. Vilken stil på konsolen man väljer beror på vad som passar i rummet: en enkel av metall, en romantisk och sirlig konsol eller en robust i trä? Det enda man måste tänka på när man väljer konsolen är att den bör vara ganska lång; ju längre den är, desto bredare kommer sänghimlen att bli. När konsolen är fastskruvad kan man helt enkelt drapera ett långt, skirt tygstycke över den, som blir själva sänghimlen. Vill man kan man också sy rynk längs mitten av tygstycket, för att få ett veckat fall på sänghimlen, och om man vill fästa den bättre på konsolen kan man sy fast ett kardborreband på undersidan av rynket. Om man sedan limmar fast den andra sidan av kardborrebandet på konsolen kan man enkelt fästa tyget, men ändå ta loss det om man till exempel ska tvätta det.

Det finns också fristående stativ för sänghimlar att köpa i vissa butiker som säljer barnsaker. Med stativet som utgångspunkt kan man då skapa panelerna för sänghimlen i det tyg man själv tycker om. De flesta ställningarna fungerar genom att man trär på panelerna på en rund eller fyrkantig stång upptill, så det är viktigt att komma ihåg att sy en kanal upptill på panelerna. Om man vill att kanalerna ska vara dekorativa kan man rynka den övre delen av dem.

Det är bara fantasin som sätter gränserna för hur du skapar din sänghimmel – kanske är det en helt annan lösning som passar bäst i ditt barnrum? Om du känner att fantasin tryter är det lyckligtvis inte svårt att köpa en färdig sänghimmel. På Shopello.se hittar du ett stort utbud, där du säkerligen kan hitta en sänghimmel som passar ditt barns säng. Oavsett hur du gör kommer ditt barn att älska resultatet, och sova gott.

 

Taggar: , ,

 

Fler artiklar om Slöjd