Lär dig att sticka

Många fick sannolikt prova på att sticka under syslöjdslektionerna i högstadiet, men lika många har sannolikt glömt bort helt hur man gör sedan dess. Som tur är, är det inte svårt att lära sig att sticka.

Det första man måste göra är att lägga garnet som en ögla runt den ena av stickorna och dra åt den. För att lägga upp den första maskan använder man ena handen. Börja med att linda garnets slutände runt vänster tumme, framifrån och bakåt. Garnet som leder ner till nystanet lindar du över pekfingret, och du håller fast båda garnändarna mot din handflata med de övriga fingrarna. Från denna position sticker du sedan upp stickan genom öglan du har vid tummen, och drar ned garnet som leder till nystanet genom denna ögla, med hjälp av stickan. Dra åt och du har din första maska. Denna process måste du upprepa tills du har så många maskor som du behöver.mittens-1177211_960_720

När du har lagt upp alla maskor på stickan, kan du börja använda den andra stickan. För att skapa en rät maska, den enklaste varianten att lära sig, använder du den andra stickan för att dra garnänden genom öglorna i de redan befintliga maskorna. På det sättet överförs alla maskor bit för bit till den andra stickan, samtidigt som en ”rad” läggs till.

När man på detta sätt har lärt sig grunderna är det lätt att komma igång och skapa sina första plagg, till exempel en mössa och matchande halsduk. När man känner sig säker på sina färdigheter på den nivån kan man prova nya tekniker och svårare plagg. Det är lätt att fastna i att sticka, eftersom det är lätt och går snabbt att skapa vackra saker. Om du skulle vilja prova att sälja dina plagg, men du inte är säker på hur bra det kommer att gå, kan sajten Etsy vara en bra början. Då kan du se om det finns en efterfrågan på dina produkter. Om det verkar gå bra kan du ta nästa steg, starta ett eget företag. I början kan det vara skönt att inte behöva hantera så mycket av pappersarbetet själv. Genom att låta Fakturino hjälpa dig med fakturaköp, kan du vara säker på att du får in pengarna från dina fakturor snabbt och säkert, och du får mer tid över till att sticka nya plagg att sälja.

 

Taggar: , , ,

 

Fler artiklar om Slöjd