Saker du kan sy själv

Att sy och skapa saker själv har många fördelar. Dels är det roligt och utvecklande att låta kreativiteten flöda och skapandet ta form, dels garanterar du att ditt föremål blir unikt och personligt när du syr själv. Dessutom är det bättre ur ett klimatperspektiv att sy saker själv istället för att köpa massproducerade varor. Det bästa för miljön är såklart om du återanvänder gamla tyger. Här får du tips på saker som du kan sy själv oavsett om du är nybörjare, entusiast eller proffs.

Verktyg & utrustning

Även om du är nybörjare kan du enkelt komma igång och börja sy egna saker. Se dock till att investera i bra verktyg och syutrustning. En grundläggande utrustning för att kunna sy är såklart en symaskin. Det finns ett stort antal märken och en ny symaskin kan kosta ganska mycket. Du som är nybörjare kan med fördel köpa en begagnad eller en enkel symaskin. Se till att skaffa en som kan sy raksöm och sicksack och du kommer att klara dig med den. En tygsax är viktigt eftersom du kommer att klippa i tyg. En lång och genomskinlig linjal behövs för att för att kunna måtta.

Du behöver flera olika pennor, exempelvis en textilpenna och en blyertspenna, samt kalkeringspapper. Istället för kalkeringspapper kan du använda dig av byggplast eller smörpapper. Synålar, tråd, måttband och strykjärn är annan utrustning som kommer att behövas. Om du vill virka eller sticka behöver du garn och nålar. Tänk på att du även behöver verktyg som lim, snören, rep, skruvar och tejp när du syr föremål till hemmet, exempelvis gardiner, eller om du ska klä om möbler.

Nybörjaren

Föremål som passar nybörjaren är bland annat kökshandukar, kuddfodral, gardiner och kassar. Dessa föremål är enkla att sy eftersom linjerna är raka och det inte krävs något detaljerat sömnadsarbete. Du kan med fördel använda dig av gamla tyger, exempelvis lakan, bordsdukar eller gardiner, för att skapa dessa föremål. Att göra din egen kasse eller väska är både trendigt och kul. Du kan både sy och sticka en kasse vilket gör att även du som inte har en symaskin kan skapa en egen kasse.

Entusiasten

Du som har lite mer erfarenhet av sömnad och textilier kan prova på att skapa mer avancerade föremål, som exempelvis kläder, eller klä om möbler. Att sy egna kläder, framför allt av använda tyger, är ett perfekt sätt att bidra till en bättre miljö. Människors klädkonsumtion är ett hot mot miljön eftersom kläder har blivit en köp- och slängvara. Framför allt barnkläder är populärt att sy själv eftersom det både är gulligt med små plagg samt kostnadseffektivt. Klädesplagg som är enkla att sy är kjolar, linnen och t-shirtar. Ju mindre detaljerat plagget är desto lättare är det. För den som vill sticka är mössor, vantar och halsdukar populärt.

Proffset

Om du har mycket erfarenhet av sömnad och textilpyssel kan du ta dig an ett större projekt som exempelvis en bal- eller bröllopsklänning. Till barnen kan du sy avancerade och unika maskeraddräkter. Endast din fantasi sätter stopp för vad du kan skapa!