Sy enkla kläder till barn

Att sy kläder till barn kan vara oerhört roligt och det är projekt som är bra att starta med som nybörjare. Med några billiga stuvbitar och förmågan att sy rak- och sicksacksöm kan du komma långt men du gör det givetvis så komplicerat som du själv vill.

Det finns de som blir riktigt duktiga på att sy alla möjliga typer kläder till barn och som syr allt från finkläder till avancerade maskeraddräkter. För de flesta är det dock kring barnkalas och andra högtider som symaskinen kommer fram. Påsken med dess färggranna påskkärringar är ett sådant exempel och även om det förstås finns många fina påskkläder att köpa till barn så blir valmöjligheterna oändliga för den som gillar att sy själv.

Börja med en vid kjol

För novisen är en vid kjol förmodligen det enklaste plagget att sy eftersom den egentligen bara behöver passa i midjan. Om det ska till en dragkedja eller resår så blir det lite mer komplicerat men det är fortfarande helt inom ramarna för vad en nybörjare fixar att tillverka. Som vi alla vet gillar både påskkärringar och prinsessor vida kjolar så något som är så enkelt att tillverka kan visa sig bli väldigt användbart. Dessutom går det att hitta väldigt fina stuvbitar för en billig peng som passar utmärkt till kjolar.

Sy därefter ett linne

När kjolen väl är klar kanske det är så att du eller barnet som du syr åt vill ha en matchande överdel. Det allra enklaste är då att sy ett linne eftersom allt du behöver för att göra ett sådant är att klippa till två tygbitar och sy ihop dem. Givetvis bör du mäta barnet runt bröstet och midjan samt se till så att linnet blir lagom långt, vilket gör det hela en aning mer komplicerat än att sy en kjol. Det här är dock fortfarande något som nybörjare klarar utan större svårighet. Om du vill sy en t-shirt eller en tröja så ökar svårighetsgraden ytterligare eftersom du då behöver tänka på att sy fast ärmar.

Ha gott om tid

Något av det viktigaste att tänka på när du syr kläder är att ha gott om tid. Att sätta sig och försöka sy en maskeraddräkt eller liknande kvällen innan barnets maskerad är inte en särskilt god idé om du inte har stor vana. Det blir nämligen lätt fel, inte minst när du är ovan, och då kan du få lägga mycket tid på att sprätta upp sömmar och sy om. Börjar du då känna dig stressad eller sitter uppe länge så att du blir trött så blir felen ofta fler. Givetvis går det att svänga ihop en kjol ganska snabbt och även ett linne men som med det mesta gäller att ju bättre du planerar desto bättre blir upplevelsen.