Sy egna saker till kök och sovrum

Det finns en hel del pengar att spara på att sy saker själv. Kanske har man redan lite tyg, någon gammal filt eller liknande som man tröttnat på. Då behöver man bara offra sin tid på att skapa något helt nytt och ge de gamla sakerna en helt ny funktion. Det är inte bara bra för plånboken, utan också för miljön. Dessutom får man chansen att skapa helt unika saker till sitt hem.

Sy saker till köket

Det finns massor av roliga saker man kan sy till köket och det behöver inte krävas speciellt mycket tid eller material för att göra det. Genom att sy sakerna själv kan man få allt i köket att hålla samma tema.

Grytlappar

Grytlappar kan man inte ha för många av. Man spiller på dem, det går hål i dem och mycket annat. Då är det smidigt att bara kunna ta fram en ny att byta med. Av en gammal filt kan man lätt göra grytlappar. Det är bara att klippa filten till en form man vill ha, gärna två eller tre lager, och sedan syr man ihop dem. Om man vill kan man också ha någon form av tyg på utsidan av filten för att göra grytlappen lite trevligare att se på.

Förvaring

När det gäller förvaring i köket kanske man kan sy en påse att förvara till exempel maskindiskmedel i olika form i. Då slipper man ha flaskor, lösa tabletter och pulver överallt. Dessutom blir påsen mycket snyggare att ha framme.

Sy saker till sovrummet

Även i sovrummet kan man skapa en trevlig stämning genom att sy olika saker på egen hand. Det ger en helt annan känsla än att bara ha köpta saker. Lakan och annat är det vanligt att man köper, men varför inte sy ett eget överkast, eller kanske några överdrag till prydnadskuddarna?

Kuddöverdrag

Kuddöverdrag är bra att ha många av. Då kan man lätt byta utseende på kudden när man tröttnat på det gamla. De är dessutom enkla att sy. Man klipper bara till två tygbitar som är lite större än kudden, sedan syr man ihop tre av sidorna, med rätsidan mot varandra. Efter det syr man fast knappar eller knytband på den sista sidan. Sedan är det bara att vränga överdraget så att rätt sida hamnar utåt och trä det på kudden.

Sy eget överkast

Att sy ett eget överkast kan ta en del tid. Många väljer till exempel att göra lapptäcken. Det betyder att man stickar, virkar eller på annat sätt skapar små lappar som man sedan syr ihop till ett stort överkast. Många gånger använder man färger eller tyger som på något sätt har en personlig koppling. Det blir snyggt men det krävs en del erfarenhet inom sömnad för att det ska bli bra.