Sy egna hundsaker

Det finns mycket man kan sy och tillverka hemma istället för att köpa det. Är du duktig med symaskin eller nål och tråd kan du till och med sy saker till försäljning. Hundkläder är en bra bransch eftersom många hundägare behöver måttbeställa kläder till sina hundar.

Vad inom hundtillbehör kan du sy hemma?

Det går att sy halsband, koppel, selar, täcken, tröjor, hundbäddar, hundleksaker och glöm inte bort alla vanliga saker som väskor eller buröverdrag. Många hundägare vill ha saker med den egna rasen i tryck eller broderad.

Ska du börja sy upp saker till andra kan det behövas en lokal. Tyger och utrustning tar en del plats och har du då tillgång till en lokal blir det mycket enklare för dig. Det där skjulet på tomten, det kanske går att renovera lite? Behöver du lägga ett nytt tak så anlitar du självklart plåtslagare i Nacka. De kommer att hjälpa dig på bästa sätt och se till att du har tak över symaskinen. De har lång erfarenhet och gör även servicearbeten.

När du väl har en lokal är det bra att fundera på vilken utrustning du har hemma och vilken du behöver. Det beror lite på vad för typ av tyg och textilier du tänker använda. Alla maskiner klarar inte alla material, och om du vill sy i läder rekommenderas en kraftigare symaskin om du inte vill sy för hand. Du behöver också tyger, mönster, nål och tråd i ett antal olika färger, saxar, måttband och kanske tumstock.

Sy som hobby

Att sy hundsaker som hobby till de egna hundarna, och kanske även vänners hundar, kan vara väldigt avkopplande för den som tycker om att pyssla. Det är inte svårt att göra en hundbädd heller. När det kommer till hundar smutsar de ner en del och därför är det bra om du tillverkar saker som går att tvätta. En hundbädd behöver avtagbar klädsel, både själva bädden och kudden eller dynan i mitten av den. Slitstarkt tyg är bättre än fluffigt och gulligt, men är också lite styvare och grövre att sy i. Att ha ännu ett överdrag över det slitstarka tyget kan vara en idé om du trots allt vill ha något teddy- eller fleecetyg ytterst. Det är ännu lättare att tvätta och hålla rent med två lager.

Att hitta mönster är inte svårt, det finns både gratismönster och mönster att köpa på internet, men oftast är det så att det behöver måttanpassas till hunden som ska ha tröjan eller täcket. Efter några spännande försök och väl valda ord kommer du att behärska det också, det gäller bara att inte ge upp.

Lycka till!