Sy dina egna kläder

Att sy sina egna kläder är tidskrävande och innebär sannolikt inte en särskilt stor ekonomisk besparing, men är, för de som är villiga att lägga ner sin tid på det, mycket givande. När du lägger ner tid och energi på att utforma och skapa ett plagg kommer du sannolikt att tycka om det mer och använda det mer än ett köpt plagg, vilket innebär mindre konsumtion i längden. Dessutom får du en helt personlig stil, och plagg som är skräddarsydda efter just dig och din kropp.

Sy dina egna kläder 1Många yngre verkar inse fördelarna i att sy sina egna kläder. I takt med att DIY-trenden (Do It Yourself) drar in från USA blir det allt populärare också bland svenska ungdomar att vara sin egen designer och skräddare. Detta syns framförallt på modebloggarna, där landets unga modegurus visar upp sina kreationer. Det är huvudsakligen möjligheten att skapa helt unika kläder som lockar den yngre generationen, men många hävdar också att det lönar sig ekonomiskt.

Om du känner att klädskapande kan vara något för dig, finns det en viss grundutrustning som du kommer att behöva. Det första och viktigaste är en symaskin, även om det inte behöver vara en avancerad modell. Andra grundläggande redskap är ett måttband, en tygsax, en textilpenna, mönsterpapper, synålar, knappnålar och, om du inte redan har det, ett strykjärn med tillhörande strykbräda. Mönster till olika plagg går att hitta i olika symagasin, i böcker och idag även på internet i stor utsträckning. Tänk på att du måste anpassa måtten efter dina egna om du använder ett färdigt mönster. I mönstret beskrivs också hur mycket tyg som beräknas gå åt till plagget. När du har klippt till de olika delarna i mönstret ska de fästas på tyget. Tänk på att fästa dem så att tygåtgången blir så liten som möjligt, och glöm inte heller att lägga till sömsmån, om det inte redan ingår i mönstret. Efter att du har klippt ut alla delar kan du använda din textilpenna för att överföra markeringar på mönstret till tygdelarna. Sedan bör du följa instruktionerna för att sy ihop de olika delarna.

Om detta känns överväldigande kan det vara en bra idé att gå en kurs först, för att du ska lära dig grunderna i klädskapande. I Klädskolans kurs får du bland annat lära dig att ta mått, att beräkna tygåtgången, att lägga ut mönster och att klippa delarna, liksom mer teoretisk kunskap om olika tyger och dess egenskaper. Sedan kan du med självförtroende ansluta dig till trenden att sy dina egna kläder.

 

Taggar: , , , , , , , , , ,