Sy bordsduk

Bordsduken har en lång tradition i vårt samhälle. Redan på 1400-talet började man täcka borden med mönstrade dukar vid finare middagar och fester, gärna i flera lager. Detta vittnar flera målningar från perioden om. Dukarna fungerade också som servetter, och plockades bort efter varje rätt under middagen.

Sy bordsduk 2Idag har vi servetter att torka oss kring munnen med, men bordsdukar fortsätter att vara ett klassiskt inslag i våra hem. Bordsdukens bestående popularitet kan bero på dess dubbla funktion: den både skyddar bordet och är ett dekorativt inslag i rummet. Om du vill skapa en egen bordsduk finns det flera tillvägagångssätt. Det finns ofta ett stort utbud av olika textilier att välja på hos olika textilhandlare, som du enkelt kan skapa en personlig duk av genom att fålla kanterna. När du väljer material kan det vara bra att reflektera över i vilket sammanhang duken kommer att användas. Är det en duk för festliga tillfällen och högtider? Då kanske ett lyxigt jacquardtyg passar. Om duken däremot ska användas till vardags krävs ett mer praktiskt och lättskött material, och då passar det sannolikt bättre med en textil gjord av en bomulls- och linneblandning. Räkna med att behöva köpa drygt två och en halv meter av tyget. De flesta tyger är en och en halv meter breda, vilket passar bra för en standardbordsduk. Om du har en mindre budget men ändå vill få in mönster på ditt bord, kan du göra en större bordsduk av ett billigare, enfärgat tyg, och skapa tvärgående löpare i ett mönstrat tyg.

Om du är mer ambitiös kan du också väva din egen textil att skapa en bordsduk med. För detta behöver du en vävstol, mattrasor, mycket tålamod och ett mått kreativitet, men med rätt teknik behöver det inte ta längre än en timme att skapa en egen bordsduk från grunden. Om du är nybörjare rekommenderas dock att du går en kurs eller ber någon mer erfaren om hjälp innan du startar ett vävningsprojekt på egen hand.

När du sedan har dukat ett vackert bord med din nya duk och ska inviga det med en extra god middag, kan du behöva lite inspiration. Den kan du finna på Matklubben.se. En bordsduk gör varje måltid mer festlig, och med en egenhändigt sydd eller vävd duk kan du visa upp din dukning med extra stolthet.

 

Taggar: , , , , , , , ,